Home » Tijdlijn
Volgens de kamer heeft je studieschuld geen invloed op je hypotheek. Het komt niet in het BKR register te staan.
De tweede kamer is akkoord, de basisbeurs wordt afgeschaft. Vanaf collegejaar 2015/2016 krijgen beginnende studenten geen basisbeurs meer van DUO. Ben je al student, dan behoud je de basisbeurs.
Tegenstanders zijn bang dat studenten in de toekomst met hoge schulden zullen blijven zitten en zij na hun studie moeilijker kunnen deelnemen aan de woningmarkt.
Bijzonderheden:
- Minderjarige mbo’ers hebben vanaf dan ook recht op het studentenreisproduct
- De aanvullende beurs blijft beschikbaar voor studenten met ouders met een te laag inkomen.
Bron:
Kamer stemt in met afschaffen basisbeurs studenten – NU.nl
De basisbeurs is afgeschaft. Studenten die september 2015 beginnen met studeren krijgen geen studiebeurs meer. Er komt 1 miljard euro vrij om het onderwijs te verbeteren
De studiebeurs in 2014 was:
Uitwonend: €279,14
Inwonend: €100,25
Zoals de titel al zegt. Het geld blijkt te gaan naar betere broodjes in de kantine en psychologische hulp voor studenten, de psychologische hulp is ook hard nodig met een lening van een paar duizend euro.
Bronnen:
Leenstelselgeld naar extra docenten, maar ook naar duurzame broodjes – NOS
Het leenstelsel ontleed: waar is het geld van afschaffing basisbeurs gebleven? – NOS
Scholen en universiteiten sluiten haar deuren, vanaf heden is het niet meer mogelijk om fysiek onderwijs te kunnen volgen. Er zullen maatregelen moeten worden getroffen om het onderwijs toch door te laten gaan, zo wordt er via online platforms onderwijs aangeboden.
Studenten kunnen dit eenvoudig vanuit hun bed volgen, er is nauwelijks contact met medestudenten en docenten/professoren.
Bron:
Hogescholen en universiteiten sluiten deuren in maart vanwege coronavirus – NU.nl
“Door de coronacrisis hebben veel meer studenten een studieachterstand dan in andere jaren. Nederland telt nu 54.000 studenten meer met een studieachterstand dan in 2018, het laatst bekende jaar. De voornaamste oorzaak is de sluiting van scholen en universiteiten vanwege de corona-uitbraak.”
Bron:
Tienduizenden studenten lopen door coronacrisis studievertraging op – NOS
Studenten betalen vanaf volgend collegejaar de helft van hun collegegeld. Dit ter compensatie van corona, veel studenten hebben achterstand opgelopen, mede dankzij de kwaliteit van het online onderwijs.
Bron:
8,5 miljard euro om corona-achterstanden in onderwijs weg te werken – NOS
Volgens het Nibud wordt het verschil tussen studenten juist vergroot door de komst van het leenstelsel. Ook zegt het Nibud: “Studenten worden op dit moment veel later financieel zelfstandig dan vroeger”.
Bron:
Nibud: Leenstelsel vergroot verschillen tussen studenten – Nibud
De rente van een lening bij DUO gaan omhoog, van 0% naar 0,46% en voor studenten voor het leenstelsel naar 1,78%. Dit geldt voor alle studenten die reeds een studieschuld hebben opgebouwd en die gaan opbouwen.
Bronnen:
Rente studieschuld stijgt, circa 140.000 oud-studenten de dupe – RTL Nieuws
Het leenstelsel ontleed: waar is het geld van afschaffing basisbeurs gebleven? – NOS
Voor studenten die recht hadden op studiefinanciering kunnen een tegemoetkoming van 29,92 euro per maand studiefinanciering onder het leenstelsel verwachten. Het aantal maanden studiefinanciering is afhankelijk van jouw aantal nominale studiejaren. Om de rekensom alvast voor hbo en universiteit studenten te maken:
3 studiejaren × 12 maanden × 29,92 = 1.077,12 euro
4 studiejaren × 12 maanden × 29,92 = 1.436,16 euro
Vanaf 2025 kunnen de studenten de tegemoetkoming verwachten. Dit bedrag wordt van je studieschuld afgetrokken, indien er geen studieschuld (meer) is wordt het bedrag overgemaakt.
Bronnen:
Tegemoetkoming gemiste basisbeurs (ho) – DUO
‘Pechstudent’ uit leenstelsel hoeft niet te rekenen op meer compensatie – NOS
Heb ik recht op een tegemoetkoming voor het leenstelsel? – Rijksoverheid
Voor het eerst sinds 2014 krijgen 465.852 studenten stufi in de vorm van een prestatiebeurs.
Bron:
Voor het eerst weer een basisbeurs voor 465.852 studenten – NOS
De Tweede Kamer stemt voor om de de rente voor de pechgeneratie (leenstelselstudenten) te verlagen. Het is nog onduidelijk hoe het er precies uit gaat zien en doorgang gaat vinden.
Bronnen:
Kamer wil rente op studieschuld ‘pechgeneratie’ verlagen – NOS
‘Pechgeneratie’, opgelet: Tweede Kamer steunt plan voor lagere rente studielening – RTL Nieuws
Minister van Onderwijs Robbert Dijkgraaf schrijf in een brief aan de Tweede Kamer dat het verlagen van de rente ‘uitvoeringstechnisch niet haalbaar’ is. Op zijn vroegst pas in 2026 gerealiseerd zou kunnen worden.
Bronnen:
Studierente toch omhoog in 2024, lage rente is ’technisch niet haalbaar’ – AD
Volgend jaar geen lagere rente studieschuld: praktisch onhaalbaar – NOS